Coatings

Belamant
D.L.C.-laag Diamond-Like Carbon HV > 3800

Diamantharde Koolstofcoatings: SLIJTVAST DE STERKSTE!

 

Voortdurende ontwikkeling van innovatieve coatingstechnologieën.

Om hoogwaardige A.D.L.C., Amorphe Diamond-Like-Coatings te garanderen gebruiken wij de meest moderne PECVD (Plasma-Enhanced-Chemical-Vapor-Deposition) vacuüm apparatuur.  PECVD is het proces waar onder vacuüm (0,4 mbar) en met behulp van een plasma (= gasfase waarbij het elektrische karakter van geïoniseerde atomen merkbaar worden, of de gekende blauwe bliksemgloed) een dunne laag wordt neergeslagen op een werkstuk. Door toevoeging van een bepaald gas (stikstof), of een mengsel van verschillende opeenvolgende gassen in het plasma ontstaan er reacties in de proceskamer, de toegevoegde gassen gaan in het plasma zeer fors chemisch reageren en er ontspringt een Ionenbombardement op het werkstukoppervlak,  hierdoor wordt er een dunne maar zeer harde laag opgebouwd volgens een tetraëdrische moleculaire structuur deze Amorphe Koolstofstructuur bereikt ongeveer 70 % verbinding in sp3.  Groot voordeel van deze techniek is de lage procestemperatuur van maximum 120°C, waardoor geen vervorming ontstaat bij de werkstukken. Door de flinterdunne laagjes van 1 – 5 µm zijn deze te verwaarlozen als het op maattoleranties aankomt, of men kan er reeds bij aanmaak van de werkstukken mee rekening houden.
Steeds nieuwe technologische ontwikkelingen waarborgen industriële toepassingen en stabiele processen. De meeste van onze installaties kunnen "in continu" werken waardoor "down-time" door laden of lossen van de vacuümklok wordt vermeden, en dit resulteert in het behoud van een constante en uitstekende kwaliteit van de D.L.C.( Diamond-Like-Carbon) coatings. Recent vernieuwde procestechnieken laten ons toe van duplexlagen en zelfs composietlagen (polytetrafluorethyleen (PTFE)) te realiseren op de meest complexe geometrieën, en op de meest voorkomende basismaterialen.  Met deze mogelijkheden en varianten zijn de toepassingsgebieden enorm uitgebreid.

Hightech coatings voor uw producten en tools.

Met deze DLC - coatings kunnen we de prestaties en de levensduur van werkstukken aanzienlijk verbeteren. DLC lagen combineren de beste eigenschappen zoals: een hoge micro hardheid, enorme slijtageweerstand, zeer goede corrosiebestendigheid, en een extreem lage wrijvingscoëfficiënt  zoals deze van polytetrafluorethyleen (PTFE) in een flinterdun laagje. Als gevolg van de resulterende mechanische eigenschappen zijn DLC coatings voorbestemd voor gebruik in tribologische systemen,  en overal waar bewegende delen voor wrijving en slijtage zorgen.

D.L.C coatings koppelen op een ideale manier alle eigenschappen van Diamant en polytetrafluorethyleen (PTFE) in één!

 

Enkele eigenschappen zijn:

 • Hoge slijtvastheid, Hardheid  > 4.000 HV.
 • krasbestendig, mechanische eigenschappen, en vermoeiingsterkte
 • goede corrosieweerstand,
 • oppervlaktegesteldheid bv. Spiegelhoogglans wordt behouden
 • uitstekende chemische weerstand tegen zuren en basen,
 • een uitstekende elektrische isolator,
 • Loop en tribologische eigenschappen met polytetrafluorethyleen (PTFE) tot 200 x beter dan deze van Cr.
 • extreem lage wrijvingscoëfficiënt, 0,1 -0,15 tegen St 100Cr6
 • maximale werktemperatuur: 400°C
 • hydrofoob
 • bio compatibiliteit
 • Toepasbaar op alle materialen, en behoeft geen nabewerking
 • anthracietkleur en esthetisch mooi, en vooral een proper en milieuvriendelijk proces zowel voor de coating alsook voor de operators

 

Toepassingsgebieden:

 • Ventielen, assen, dichtingen, sealgereedschappen, vormmatrijzen - stanswerktuigen, en trekringen voor RVS, Aluminium of staal
 • Medische toepassingen, etc... quasi onbegrensd, enkel door de afmetingen,  max. 1.200 x 1.000 x 1.000 mm.